PM160 mätästävä istutuskone

PM160 Mätästävä Istutuskone

Mätästävä ja kompakti istutuskone ammattimaiseen urakointiin 

Risutec PM-160 on tarkoitettu ammattimaiseen urakointiin optimitaimimäärällä. PM-160 on helppo ladata ja syötin sijaitsee sopivalla työskentelykorkeudella. PM-160 perustuu nauhakasettiin, joka on ollut käytössä jo vuodesta 2008.

Laite on helppo huoltaa, siinä on keskitetyt rasvausnipat sekä saranoitu syötin. Kone on hyvin suojattu risujen ja muiden törröttävien oksien varalta. Istutusjälki on erinomainen molemminpuolisen tiivistyksen ansiosta.

Sivun alaosassa listatuilla lisävarusteilla käyttöä voidaan tehostaa entisestään, kysy lisää!

Kemera tai ELY-tuki liiketoiminnan kasvattamiseen:

Katso Kaakon Kantrin tuottamasta videosta miten MPL-Forest vastasi urakantarjoajan vaatimaan koneellisen istuttamisen paineeseen.

PM160 mätästävä istutuskone

Tukkimiehentäin torjunta koneellisessa uudistamisessa

Tukkimiehentäi

Source: File:Flickr - Lukjonis - Bug - Hylobius abietis.jpg - https://en.wikipedia.org

Tukkimiehentäi (Hylobius abietis) on merkittävä tuhoilainen havupuiden nuorissa taimikoissa. Tukkimiehentäin tuhoja torjutaan uudistamismenetelmien valinnalla ja jo tavallisesti taimitarhalla taimiin laitettavilla torjunta-aineilla. Käsittelemättömistä taimista tukkimiehentäit ovat vioittaneet jopa 80 %, jolloin kuolleiden taimien osuus on ollut jopa 50-60 %. Tuhoriski vaihtelee taimityypin ja metsikön maantieteellisen sijainnin mukaan. Viljellyt taimet ovat suuremmassa tuhoriskissä kuin luonnontaimet. Toisaalta suurikokoiset taimet ja erityisesti paakkutaimet ovat kestävämpiä tukkimiehentäin syöntiä vastaan.

Tukkimiehentäit syövät havupuuntaimien kuoreen epämääräisenmuotoisia laikkuja yrittäessään päästä syömään nilakerrosta. Syötinjälki estää veden ja ravinteiden kulukua nilassa ja kasvu hidastuu. Syöntijäljen kiertäessä koko rungon ympäri taimi kuolee. Tukkimiehentäit syövät taimia etenkin hakkuuta seuraavana kesänä ja seuraavien 2-5 vuoden ajan uudistamisesta. Tyypillisesti laji syö ennen kaikkea mäntyä, mutta myös kuusta, lehtikuusta ja muita havupuulajeja ja joskus myös lehitpuita.

Tukkimiehentäin aiheuttamia tuhoja voidaan ehkäistä käsittelemällä taimet torjunuta-aineella jo taimitarhalla. Myös maanmuokkauksella voidaan vähentää tuhoja, sillä tukkimehentäi ei mielellään liiku paljaalla kivennäismaalla. Kuusen istutusaloilla erityisesti mätästys on osoittautunut tehokkaaksi maanmuokkausmenetelmäksi tukkimiehentäin torjunnassa. (Lähde: Huuskonen et.al.)

Risutecin integroituihin uudistamislaitteisiin voidaan myös asentaa tukkimiehentäin torjunta-aine. Urakoitsija voi ruiskuttaa ainetta taimikohtaisesti ja oike-aikaisesti istuttamisen yhteydessä, lisäten tukkimiehentäin tartuntariskiä merkittävästi.


Tekn​iset tiedot

Lisävarusteet

Taimikasetin kapasiteetti 160 kp

Kääntyvä mätästinlevy

Peruskonesuositus 13-15 tn

Bortrac-levityslaite

Istutussyvyyden säätö vakiona

Huuhtelujärjestelmä

Paino 950 kg

Tukkimiehentäin torjunta

Leveys 140 cm

Taimi putkessa -ilmaisin

Korkeus 170 cm

Starttilannoitin

Pituus 250 cm

Etädiagnosointi


Katso muut tuotteet kannattavaan urakointiin

Risutec-KL Kylvölaite

Risutec-KL Kylvölaite

Kylvölaite männyn kylvöön

Risutec KL kylvölaite on tarkoitettu männyn tai muiden saman kokoisten siementen kylvöön. Laite asennetaan kaivinkoneen taittopuomiin mahdollisimman vaakasuoraan asentoon, mistä se annostelee keskimäärin 5 siementä paikkaansa.

ASTA

Dokumentointijärjestelmä

ASTA-järjestelmä voidaan asentaa kaikkiin metsässä liikkuviin koneisiin. Järjestelmä kertoo muokkauspisteen paikan, pinta-alan ja tiheyden. Toimii myös esimerkiksi linjan raivauksessa sekä kannon nostossa!